Falles: La Rebuda dels Reis a Torredembarra

El Raül Flores de Torredembarra ens informa de com rebien els reis a aquesta població del Baix Gaià:

A La Torre hi havia un costum ja perdut avui que consistia en sortir a rebre els reis en una mena de processó encapçalada pels nens i jovenalla tot fent girar o voleiar per damunt del cap un llivant encès. Els llivants eren cordes de matèria vegetal (espart, caps maromes..) que degudament quitranats servien per lligar els catúfols a les sínies. Es protegien amb quitrà per conservar-les millor i mirar que l’humitat del pou no les fes mal bé abans d’hora. Desconeixo si existia alguna data concreta per fer el manteniment de les sínies moment que es podria aprofitar per canviar els llivants -bé podria ser un cop l’any prop del Nadal, però no ho he investigat. Sigui d’una manera o altra els llivants vells un cop ben eixugats al sol es prenien amb foc la nit del cinc de gener.

[@more@]

L’efecte visual, per fer-nos una idea, era com els d’un encenedor de metxa, que al fer-lo girar ràpidament deixa anar una paraigues d’espurnes similar a una carretilla -en mal estat, és clar- a més els girs també feien un brunzit que augmentava l’efecte. Imagineu, només que cinquanta nens portessin un llivant cadascun, l’efecte que deurien causar…

Trobo una coincidència, potser agafada amb pinces si vols, en el fet de fer volar els llivants com si d’un fuet es tractéss. Es tracta d’un costum molt arrelat a Europa de fer petar xurriaques, fuets o tralles durant alguna data concreta del cicle hivernal (carnaval-cap d’any), aquí­ sobretot ho fan els pastorets amb les bassetges… però els pastorets també són nadalencs no?

No cal dir que el costum es va anar perdent amb el desús de les sí­nies. Avui, només ho recorden els que voregen la seixantena.

Que et pugui interessar tinc constància que la canalla, i no tant canalla, cantaven una cançoneta que venia a dir:

Els reis, els Reis,
la barba els hi creix.
La cua els hi penja,
el llop se la menja…

Segons em va explicar el Xavier Orriols, a Vilanova feien el mateix, només que allí , dels llivants vells n’hi deien "restus".

Comments are closed.

css.php